Työttömyyskassat alkavat maksaa vuoden 2017 alusta Liikkuvuusavustus-nimistä uutta etuutta, jonka tarkoituksena on tukea työn vastaanottamista pitkän työmatkan päästä. 

Voit toimittaa hakemuksen kassaan joko postitse tai sähköisesti. Mikäli käytät jälkimmäistä toimitustapaa, valitse eMMAn Liitteet-välilehdessä liitteen asiakirjalajiksi Liikkuvuusavustushakemus ja liitä täyttämäsi hakemus skannatussa muodossa järjestelmään. Valitse lopuksi Lähetä tiedosto.

Voit tulostaa itsellesi hakemuslomakkeen (suomen- tai ruotsinkielisen) täältä.

Liikkuvuusavustus koskee työsuhteita, jotka ovat alkaneet aikaisintaan 2.1.2017. Liikkuvuusavustushakemus on toimitettava kassaan aina ennen työsuhteen alkua. Toimita kassaan hakemuksen mukana kopio työsopimuksesta. Mikäli työsopimusta ei ole vielä hakemuksen kassaan toimittamishetkellä, voit toimittaa kassaan kirjallisen selvityksen työsuhteen ehdoista, ja lähettää kopion työsopimuksesta heti sen saatuasi.

Liikkuvuusavustuksen maksaminen edellyttää, että

  1. sinulla on oikeus työttömyysetuuteen juuri ennen työn aloittamista
  2. työmatkasi on työn alkaessa kokoaikatyössä yli kolme tuntia päivässä tai osa-aikatyössä yli kaksi tuntia päivässä
  3. työaikasi on vähintään 18 tuntia viikossa
  4. työsi kestää vähintään kaksi kuukautta
  5. olet hakenut avustusta ennen työn alkua.

Liikkuvuusavustuksen suuruus on noin 700 euroa kuukaudessa ja vero pidätetään samalla tavalla kuin ansiopäivärahasta tai vuorottelukorvauksesta (lisätietoja saat tästä).

Liikkuvuusavustuksen maksamisen kesto riippuu työn kestosta seuraavasti:

Työn kesto vähintään Avustuksen kesto
2 kk 1 kk
3 kk 1,5 kk
4 kk 2 kk

Jos uskot, että sinulla voisi olla oikeus liikkuvuusavustukseen, muista hakea avustusta ennen työn alkamista. Avustusta ei voi enää hakea työn alettua.